Aug 31, 2012

Κάτω τα χέρια απ΄τη σκηνή μας!

Παρέμβαση στην Αντιμιλιταριστική εκδήλωση, με αφορμή το live το Πανξ Ρομάνα

Βρισκόμαστε σήμερα εδώ,και ως μουσικό συγκρότημα αλλά και ως άνθρωποι ξεχωριστά για να δώσουμε το παρόν σ'αυτή την εκδήλωση ενάντια στο θεσμό του στρατού που απαιτεί 2 χρόνια υποδούλωσης των δικαιωμάτων,καταρράκωση της αξιοπρέπειας,ρομποτοποίηση και καλούπωση της προσωπικότητας των νέων,εμφυτεύοντας το μικρόβιο του εθνικισμού και διεγείροντας φονικά ένστικτα δημιουργώντας ψευδείς παραισθήσεις ηρωισμού και φυλετικής υπεροχής με σκοπό την δημιουργία έμψυχου αναλώσιμου υλικού για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της εξουσίας.
Παράλληλα,βρισκόμαστε σήμερα εδώ,στο τρίτο κατά σειρά Φεστιβάλ της μαθητικής ομάδας Σκαπούλα για να στηρίξουμε την προσπάθεια όλων μας για την Ανεξάρτητη Μουσική Σκηνή στην Κύπρο.Σκηνή Αυτοοργανωμένη,με κοινωνική συνείδηση και ευαισθησία, ενάντια στην εμποροποίηση και οικονομική εκμετάλλευση της μουσικής. Η ελεύθερη έκφραση βρίσκει χώρο σήμερα εδώ και είναι αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας και ανιδιοτελή μόχθου.
Όλες οι μπάντες σήμερα είναι κομμάτι της εγχώριας ανεξάρτητης σκηνής,κομμάτι το οποίο αυξάνεται και δυναμώνει,χρόνο με το χρόνο,τόσο το κοινό όσο και οι μπάντες, δηλώνοντας το παρόν στην κατά τ'άλλα καπιταλιστική και εκφραστικώς κατασταλτική Κυπριακή κοινωνία.Είμαστε πεπεισμένοι πως όλη αυτή η προσπάθεια που ξεκινήσαμε θα κερδίσει περισσότερο κόσμο γιατί αυτή η σκηνή υπάρχει και αγωνίζεται για το δικαιώμα στη ζωή και την υπεράσπιση της ελευθερίας του κάθε ανθρώπου.
Δυστυχώς, δεν έχει γίνει πλήρως κατανοητό πως λειτουργεί, ποια είναι και που απευθύνεται η Ανεξάρτητη σκηνή. Η αντίδραση στα δισκογραφικά εμπορικά συμφέροντα,σε επιχειρηματικές μουσικές διοργανώσεις, σε μάνατζερς και παντώς είδους μεσάζοντες,σε χορηγίες και προβολές εταιριών και γενικότερα σε οτιδήποτε μολύνει την μουσική με καπιταλιστικά μέσα, είναι κάτι σχετικά πρωτόγνωρο για την κοινωνία της Κύπρου. Σε άλλες χώρες,ανεξάρτητες σκηνές υπάρχουν εδώ και δεκαετίες και βρίθουν από χιλιάδες μπάντες που κανείς δεν μπήκε στον κόπο να ψάξει,πολλοί δε αγνοούν την ύπαρξη τους. Το να είσαι μουσικός δεν σημαίνει ότι επιζητάς τη φήμη και το χρήμα,αλλά ότι εκφράζεσαι μέσω της μουσικής.Αυτό ακριβώς συμβαίνει και εδώ.

Υπήρξαν και υπάρχουν εμπόδια.Ένα απ'αυτά είναι το ξαφνικό ενδιαφέρον διάφορων επιτήδειων που εμφανίστηκαν απ'το πουθενά,με τη μάσκα του καλοθελητή και του ευεργέτη,να διοργανώσουν συναυλίες φέρνοντας πανκ και χαρντκορ μπάντες από Ελλάδα,μπάζοντας τους σε μαγαζιά,χορηγημένα από εταιρίες και τσιμπώντας τις εισόδους για να γεμίσουν την τσέπη τους. Ω
στόσο η πίτα είναι πολύ μικρή για να μοιραστεί σε τόσους.Με φτηνή διπλωματία και υποβολή προσπαθούν να εξυπηρετήσουν τις κερδοσκοπικές σκοπιμότητες τους .
Είναι σε όλους μας γνωστά αυτά.Η ραγδαία ενδυνάμωση και δραστηριότητα της Ανεξάρτητης μας Σκηνής τους κίνησε το ενδιαφέρον και αποφάσισαν να απλώσουν το χέρι τους μιας και το κοινό αυξάνεται συνεχώς,βλέποντας το σαν χαρτονόμισμα.Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι η παρωδία,συγνώμη,συναυλία των Πανξ Ρομάνα σε Λεμεσό και Λευκωσία. Μια ομάδα ανθρώπων,παντελώς άσχετοι και άγνωστοι με το χώρο,αποφάσισαν να κάνουν αυτή τη κίνηση,με όλα τα εμπορικά μέσα που διέθεταν και χορηγούς για να καταφέρουν να σταθούν οικονομικά,όπως λένε,σ'αυτό το εγχείρημα.Οι Πανξ δέχτηκαν, παρά την DIY προιστορία τους,αναιρώντας τους ίδιους τους τους εαυτούς και ό,τι φέρει το όνομα Πανξ Ρομάνα και τα 30 χρόνια ύπαρξης τους στην ελληνική πανκ και ανεξάρτητη σκηνή.
Η αντίθεση μας σ'αυτό αρκέστηκε απλά στην απουσία μας απ'τις εν λόγω συναυλίες.Και δεν είμασταν οι μόνοι.Διάφοροι φίλοι που πήγαν μας ενημέρωσαν ότι και οι δύο συναυλίες κρίθηκαν αποτυχημένες μιας και το κοινό ήταν κατά μέσο όρο 50 άτομα.Με αυτό το τρόπο,σαν Εν Ψυχρώ και γενικότερα όλοι όσοι αποτελούν την ανεξάρτητη σκηνή, δηλώσαμε την απέχθεια μας,τόσο για τον ξεπεσμό μιας πάλαι ποτέ πρωτοπόρας πάνκ μπάντας,όσο και για την αναιδή και θρασύτατη προσπάθεια κάποιων να εισχωρήσουν στον χώρο μας με αυτόν τον ύπουλο τρόπο, κάνοντας την εμφάνιση τους κατά τη διάρκεια της περασμένης σκαπούλας ζητώντας μας ενώ είμασταν επί σκηνής να διαφημίσουμε τη συναυλία.Δύο μήνες πριν το  live εμφανίστηκαν και διαδικτυακά μπαίνοντας στα τοπικά ελευθεριακά και πανκ γκρουπς αναρτώντας συνεχώς βίντεος των Πανξ Ρομανα και διαφημίζοντας το λάιβ.

Αμέσως μετά την αποτυχία τους με τις συναυλίες αυτές,εξαπέλυσαν επίθεση προς την τοπική πανκ και ανεξάρτητη κοινότητα ,όσους δεν στήριξαν τις συναυλίες παρουσιάζοντας τους εαυτούς τους ως θύματα σκευωρίας κατηγορώντας τους απώντες ότι υπέσκαψαν και σαμπόταραν τις συναυλίες μέσω υποβολής και ιδεολογικής προπαγάνδας.
Δεν σταμάτησαν εκεί. Άρχισαν να βρίζουν και να στολίζουν με μειωτικούς χαρακτηρισμούς μεμωνομένα άτομα που θεώρησαν υπαίτιους για την αποτυχία τους.Άτομα τα οποία έχουν μοχθήσει και υπερέβαλλαν εαυτόν για την αναβίωση της ντόπιας ανεξάρτητης σκηνής,και όχι μόνο.Ειρωνεύτηκαν την εγχώρια σκηνή μας αμφιβάλλοντας για την ποιότητα της και την ακεραιότητα των ατόμων που την αποτελούν. Χλεύασαν προκλητικά την DIY αισθητική και τους υποστηρικτές της. Θα αφήσουμε τέτοια άτομα να λυμαίνονται το ΄χωρο μας;
Αυτά τα άτομα δεν είναι μέλη του χώρου μας.Αυτά τα άτομα ουδέποτε βοήθησαν σε οποιαδήποτε προσπάθεια μας.Ούτε στήριξαν παλαιότερες προσπάθειες μας.Μήτε προώθησαν την ελληνική πανκ σκηνή μέσω των δικών τους εκδηλώσεων και χώρων.Ανήκουν σε άλλο χώρο που είναι παντελώς άσχετος με τους στόχους και όνειρα μας.Αν νομίζουν ότι είναι ανέφικτη μια συναυλία χωρίς χορηγίες και μεσάζοντες,τότε οι Χάσμα πριν 5 χρόνια και τα Μεθυσμένα Ξωτικά πέρσι θεωρούνται θαύματα..
Θα αντικρούσουμε οποιονδήποτε προσπαθεί να διαβρώσει την σκηνή μας,τώρα,όσο είναι νωρίς. Πρέπει να αντιληφθούν ότι η ανεξαρτησία και η αυτοοργάνωση δεν είναι απλά τακτική αλλά απειλή για τα συμφέροντα τους.
Δεν θα ανεχτούμε κάνεναν καιροσκόπο να βάζει χέρι σ'ό'τι μόνοι μας χτίσαμε βαλλόμενοι απ'τα πυρά της συντηρητικής και μπατσοκρατούμενης κυπριακής κοινωνίας.
Εμείς,σαν Εν Ψυχρώ και ταυτόχρονα ως ενεργό κομμάτι της εγχώριας Ανεξάρτητης σκηνής δεν θα δεχτούμε όλο αυτό το καλά στημένο θέατρο ορισμένων να εισβάλλει στο χώρο μας.Θα αντικρούσουμε οποιονδήποτε τολμήσει να διαφθείρει την πανκ κοινότητα.Θα μας βρίσκουν μπροστά τους.